30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

"Den nordligaste sydstaten"

"Den nordligaste sydstaten"

Ny vecka, ny värmebölja. Idag har det närapå rekordtemperaturer och DN varnar till och med för "livshotande hetta". Jotack jag vet. Idag skickade jag iväg mitt paket med kläder, förresten. Fem kilo lättare är min packning, runt 20% blir det nästan.

Men idag var det dags för statsbyte! En glad skylt välkomnade mig och cykeln till West Virginia och ett par timmar senare rullar jag in i staden Wheeling. På gatan blir jag stoppad av John som också cyklar som frågar var jag är på väg och jag svarar som bör. Vi snackar lite mer, han bjuder in mig till sitt kontor (med AC). Jag är lite stressad eftersom jag bara hade hunnit fem mil och klockan var redan två, men han var så trevlig att det bara var att slänga in handduken, mer fick det inte bli. Nu ösregnar det och åskar, och jag som skulle tältat i natt.

Imorrn startar vi åtta då John och en grupp cyklister som han drar ihop varje lördag – nu blir det med mig. De ska hjälpa mig över Ohiofloden och in i just Ohio, sen så blir det platt. Det ser jag fram emot. Fast det ryktas om motvind... och värme då.

Och det där med "nordligaste sydstaten"? Det är något man kan kalla West Virginia – en delstat som sträcker sig längre norrut än New York, hela vägen till Washington DC och nästan in i Mellanvästern. En stat mitt emellan, en stat som kanske är en sydstat, fastklämd mellan nordliga delstater.

---

John sysslar annars med organisationen "Free Wheelchair Mission" som ger mindre bemedlade människor över världen en chans till mobilitet genom billiga rullstolar och har själv cyklat för att samla ihop pengar till det – och nog är det lite tårdrypande allt? Kolla in hemsidan liksom!

Människor gör livet mycket enklare

Människor gör livet mycket enklare

Att skiljas är att dö en smula

Att skiljas är att dö en smula