30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Det kallas "uppförsbacke"

Det kallas "uppförsbacke"

Klippiga Bergen. Bara namnet säger ju något. Idag visste jag att det skulle bli den första dagen med stigningar uppåt. Rätt uppåt. Jag hade sett bergen under en och en halv dag, hur de tornade upp sig i horisonten och känslan att stå uppå toppen av dagens bergspass – Norra La Veta-passet, 2 900 meter över havet... nej, alltså, nu har jag suttit här i en halvtimme och försökt formulera något galant över dagens resa men det går inte riktigt.

Men det var helt och fullt en lättnad och glädje som infann sig. Jag hade besegrat det första av de två höga bergspassen i Klippiga Bergen jag ska göra. Jag var sugen, redo på mer! Jag vill ännu högre! Aldrig har uttrycket "högmod går före fall" passat bättre än nu, då jag ska klättra ännu högre imorrn: Wolf Creek Pass, som är ett av Colorados högre och mer kända bergspass. Men den dagen den sorgen, nu njuter jag av att ha haft en 15 kilometers nedförsbacke istället.

Efter La Veta-passet kommer jag in i en dalgång som sträcker sig milsvid. San Luis-dalen som sträcker sig ända ned till Mexico. Innan bilar, innan moderniteter, så var dalgången isolerad från resten av Colorado just på grund av bergen omkring, men däremot inte Mexico, vilket är mycket tydligt. Det är färgglatt, det är spanskt: huvudstaden i countyt ("kommunen") heter Alamosa och bara det klingar av Mexico.

Rio Grande rinner igenom San Luis-dalen och är en av USAs största floder som börjar inte långt ifrån Alamosa. När man cyklar in i Alamosa åker man över Rio Grande som inte är mycket mer än en å här uppe för att breddas och breddas och tillslut rinna ut i havet i Mexico. I Alamosa finns det hus med fasad av Adobelera som osar solstekta landskap på sydligare breddgrader. Utanför Alamosa ligger även Great Sand Dunes, en nationalpark med inget annat än sanddyner på 2 500 meters höjd; för att Colorado har allt, om du skulle fråga en turistguide. I natt sover jag långt från sanden hos cyklisterna Jan och Don som har adobepelare i sitt hus. Imorrn blir det uppförsbacke igen.

Cowboys på riktigt

Cowboys på riktigt

En massa ingenting - eller?

En massa ingenting - eller?