30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Etniskt likriktat, för att staten säger det

Etniskt likriktat, för att staten säger det

I USA har de koll på etnicitet. I folkbokföringen (som ja, egentligen inte finns, därför det inte heller finns röstlängder, vilket skapar stora demokratiska problem, men det är en helt annan fråga) står det uppskrivet vilken hudfärg du har. Ansöker du till ett universitet frågar de snällt efter din etnicitet och allt som ofta även vilken religion du tillskriver dig. Söker du en försäkring kräver de också etnicitet.

Orsaken till att jag tar upp detta? Det går att kolla upp hur etniskt blandade städerna man åker igenom är. Jag är fortfarande i Navajoreservatet och det leder till att, när man kikar på "etnisk sammansättning" för Navajostaden Tuba City som jag tillbringar natten i, över 95% av invånarna är av indianskt ursprung.

För mig känns det som att vara tillbaka i Bosnien, landet som innan inbördeskriget var ett otroligt etniskt blandat land, ofta med en 50-50-blandning mellan Serber och Bosniaker (folkgrupperna som under kriget började döda varandra, mest Serber som dödade då). Efter kriget blev det ofta motsatsen och städer blev "Serbiska" eller "Bosniska", med 90, till och med 100% av invånarna av ett slags etniskt ursprung. Det är en oäven känsla att traska runt i sådana områden, speciellt då man vet varför de är så etniskt homogena.

Om man ska hårddra det så är det ett ännu värre faktum att indianreservaten är etniskt likriktade; visserligen flyttade inte ett krig på dom, men däremot brutala förflyttningar och omdragningar av gränser och linjer som pågick ända fram till 1990-talet. Dagens Navajoreservat ligger framförallt i Arizona, medan deras traditionella områden sträckte sig framförallt över grannstaten i öst: New Mexico. Att en stad som just Tuba City är så etniskt likriktad beror på inget annat än att staten har pekat dit och sagt "flytta dit", både nu och ett par hundra år innan nu. Hur moraliskt rätt det är, och framförallt, hur moraliskt det är av stat och andra organisationer att sortera in människor under "etnicitet", lämnar jag till er för tillfället.

Att försöka övervinna naturen

Att försöka övervinna naturen

4000 km spenderade – på denna

4000 km spenderade – på denna