30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Mormonerna hjälper mig att tolka Gud

Mormonerna hjälper mig att tolka Gud

Ibland så undrar jag om jag kanske bara är dålig på att tolka saker. Typ som när Gud tydligen ska tala till en. Idag så kände jag så när jag snackade med ett par Mormoner. Hur många gånger har inte Gud försökt nå fram till mitt kalla ateistiska hjärta utan att lyckats bara för att jag har tolkat det "fel"?

Någon som däremot tolkade tecknen i skyn var Joseph Smith som i början på 1800-talet hittade Mormons Bok och hand i hand med Gud översatte den från… något utdött språk till engelska. Med det så var Mormonismen och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga grundad. Joseph Smith var mannen som bokstavligen frågade Gud vilken av de otaliga frikyrkorna i USA han skulle följa och fick svaret "ingen av dom" och Gud visade honom vägen till "Mormons bok", vilket är en samling av de mindre kända (nordamerikanska) Kristna testamenten. Uppskrivna på plattor av guld, tydligen.

För, det gick till såhär. 600 år före Kristus så utvandrade folkgrupperna Lemeniterna och Nephiterna till Nordamerika och levde glatt efter gammeltestamentliga, judeokristna vanor. Dessa två folkgrupper var de som skrev de testament som finns i Mormons bok; något som beskrivs som de andra testamenten om Jesus Kristus – det är Jesus Kristus för de judeokristna som (enligt Mormonerna) först befolkade den Nordamerikanska kontinenten. När Jesus hade vandrat klart kring Jerusalem så tog han en tur via Nordamerika och hälsade på Lemeniterna.

Lemeniterna, däremot, vände sig bort ifrån Gud och blev panteistiska dyrkare istället. Det är i alla fall så Mormonerna förklarar hur Nordamerikas urinvånare (eller… vad man nu ska kalla dom) trodde på schamanism och den välsignade naturen. För alla vet att alla kontinenter och civilisationer värda att nämna här i världen var egentligen befolkade av kristna. Hur skulle det se ut om Nordamerika egentligen var befolkad av hedningar som inte hade en chans att veta vad Kristendom eller Judendom var? Än mindre Abraham och Jesus?

In på scenen stiger Joseph Smith som blir ledd av en ängel till Mormons bok (de där guldplattorna) och var, sedan Jesus, den första profeten på dryga 1 700 år att vandra på Jorden. Sedan dess har Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga grävt fram hela sexton profeter som har valts av Gud att leda världen och tolka Guds ord på jorden. Hur vet man att dessa sexton män (ja, alla män) är utvalda av Gud? Jo, kyrkans medlemmar ber och Gud talar direkt till dom och säger att han inte ljuger och han faktiskt är en profet.

Mormons Bok är, tillsammans med Bibeln de två heliga skrifter som Mormonerna håller närmast. Fast Mormons Bok lite närmre. Detta beror på att de anser att Bibeln har blivit lite misstolkad under åren (alla som följde debatten med översättningen kring "Bibel 2000" vet hur sant det är) och Mormons Bok är mer… rätt eftersom Joseph Smith hade bokstavligen direkt hjälp från Gud med att översätta boken till engelska, så man är säker på att ordvalen blev de rätta.

Att vara medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är att lyssna till Gud. Man ber och Gud ger dig svar. En slags direktkontakt. Du ber och frågar "Är Mormons Bok din sanning?" och då svarar Gud. Tron handlar om du och din relation till Gud. Två gånger varje år samlas Mormonerna för kongress och där presenterar medlemmar ur kyrkan uppenbarelser och ord som Gud har sagt till dom. Det kan handla om nya budord och regler som man ska följa. Kongressen ber då och Gud svarar de som ber om det är hans ord eller inte och om det är regler som kyrkans medlemmar ska börja följa eller inte.

Ett par killar som lyssnade (eller tolkade Guds ord rätt, hur man nu ser det) när Gud talade var Chris Long och Luke Planter; mormonerna som under vad som blev ett par timmar upplyste mig om deras tro. I Utah och östra Nevada finns Mormonerna överallt. Detta beror på att de blev utkastade till ödemarken i just Utah då de på 1800-talet inte gillades av någon av folket på den befolkade östkusten. Detta gör Utah till det område där det finns flest mormoner och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga kyrkor finns överallt. Runt världen finns det över 14 miljoner mormoner och över 2 miljoner av dom bara i Utah (staten har kring 3 miljoner invånare totalt). Gud har tid att tala till många. Nu ska jag koncentrera mig på allt som kommer upp i mitt huvud och se vad jag kan tolka som Guds ord och inte. Hur man nu gör det. kanske man inte ska tänka så mycket på det? Kanske det bara händer?

Äh, jag glömde och fråga mormonerna hur det egentligen går till.

Grejen med Nevada

Grejen med Nevada

Att vandra i en fantasyfilm

Att vandra i en fantasyfilm