30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Människor gör livet mycket enklare

Människor gör livet mycket enklare

Meningen här var att jag skulle använda mig av en trevlig alliteration typ "människor och mil" eller något men hittade inte på något som lät så bra som jag ville så det fick duga.

Det var hursomhelst dagen efter stormen och klockan åtta hade jag fått sällskap av sex personer som skulle hjälpa mig ut ur Wheeling och in i Ohio. Hjälp som jag var jättetacksam över att få. Det handlade om de sista backarna ur Appalacherna och att se en kämpande cyklist upp för samma backe som du? Det gör all världens skillnad. Väl tre mil in Ohio (ny stat, woohoo!) så vände de om och jag fortsatte framåt.

Det tog inte lång tid innan man fick se stormens åverkan; överallt, bokstavligen. Det handlade om träd som var nedblåsta. Om det inte var ditt träd så var det allt en och annan kvist. Elstolpar och elledningar låg på marken, det handlade helt enkelt om att cykla igenom ett katastrofområde där ingen skulle få el på åtminstone hela helgen, för vissa skulle det dröja längre än så. I affärerna så fick man handla med kontanter och gå runt i affären med ficklampa, i brist på annat.

Det var inte bara jag som somnade i tält utan el ikväll. Eller ja, utan el i alla fall.

Två fuktiga dagar i Ohio

Två fuktiga dagar i Ohio

"Den nordligaste sydstaten"

"Den nordligaste sydstaten"