30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Västerut med Lewis och Clark

Västerut med Lewis och Clark

Lewis och Clark är vad jag kallar mina knän.

Nee, riktigt så är det inte. Men visst vore det roligt om det var så? Tänkte bara säga att mina knän knarrar lite, deras sätt att säga just "Är vi framme snart?" Det är bara att ta det lite lugnare och tänka på faktumet att jag ska stanna några dagar i Kansas och vila, något som både mina knän och mina sadelsår kommer uppskatta. Oj, det låter drastiskt, men lite friktion har väl ingen dött av?

Tillbaks till Lewis och Clark, som är två legendariska upptäcktsresande som satte av en vårdag 1806 för att hitta en vattenväg från Mississippifloden till Stilla Havet, för det var inte värre än att USA just hade inhandlat en stor bit land från Frankrike (alltså i storleken "fördubbla landets area för några miljoner dollar") och man behövde en transportsträcka.

Jobbet föll på Lewis och Clark vars väg man kan följa än idag, det finns till och med skyltar som stolt proklamerar "här hade Lewis och Clark sitt läger 14 september 1806" hela vägen till just Stilla Havet. I Missouri började dom, och började åka längs Missourifloden nordväst och de var på god väg att komma fram.

En annan person som har gjort Missouri känt är den ökände rånaren Jesse James något som de också skyltar på. Du kan, om du har vägarna förbi Kearney, Missouri, se hans barndoms bondgård. För en tågrånare från Vilda Västern har också ett arv.

Muséet var för övrigt stängt när jag skulle åka förbi och imponeras av Jesse James revolvrar. Jag får helt enkelt nöja med mig att lyssna på Chers gamla dänga "Just like Jesse James". Men jag cyklade FÖRBI. Alltid något.

Dagens genväg: genom en militärförläggning

Dagens genväg: genom en militärförläggning

Två floder och två avstängda broar

Två floder och två avstängda broar