30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

En massa ingenting - eller?

En massa ingenting - eller?

Det här ordet "ingenting" har slängts runt både en och två gånger. Jag kollar på kartan. Jag kollar igen. Jag tänker "det finns småstäder här, de är bara för småa att vara med". Sen så tänker jag "Sheridan Lake fanns ju med, och det var inte mer än 10-20 hus..." Kan det verkligen inte vara någonting för åtta, nio mil? Ja, det kan det.

Jag rullar tidigt på morgonen ut från Fowler och strax efter får jag se det sista huset jag ser på nästan tre mils avstånd. Jag rullar lite till. Jag rullar in mot dagens mål, Walsenburg. Husen jag har sett denna dag, åtta mil, hittills, kan räknas på ena handens fingrar.

Här kommer då definitionen av "ingenting". Vad är det? Är det avsaknaden av människan? Saknar vi träd? Folk säger ju att Sverige inte är fyllt av ingenting men faktum är ju att stora delar är folktom skog. Om man kollar lite närmare så finns det även något i det stora intet som är östra Colorado.

Växterna som växer, platåbergen som höjer sig långt borta. Du hör dom där syrsorna, som aldrig, aldrig lämnar dig. En fågel. Bilarna som kommer mot dig hör du inte förrän de är rätt bakom dig. Vänder du dig om så ser du en svart prick komma flygande mot dig på vägen långt innan du hör den. Vinden ligger fel.

Du ser en gaffelantilop. Jag ser en gaffelantilop. Jag ser en grupp med gaffelantiloper. Jag blir helt ställd då de hoppar omkring och framförallt över ett taggtrådsstängsel som om det var det mest normala i hela världen. Dagens naturupplevelse? Jodå.

Du ser en nedgången kyrkogård. Det handlar om en sista vila, en tragisk sista vila. Det handlar om människorna på samhällets yttersta kant, i Colorado fattiga mexikanska invandrare. De lever, de dör. De får taggtråd runt sin grav. Men ändock amerikanska, stolt flaggandes "stars and stripes". Tycker dom att de levde den amerikanska drömmen? Att få begravas bakom rostig taggtråd, vindpinat, mil från närmaste stad?

Ser du ingenting?

Det kallas "uppförsbacke"

Det kallas "uppförsbacke"

Jobba på solbrännan i tystnad

Jobba på solbrännan i tystnad