30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Cowboys på riktigt

Cowboys på riktigt

Ofta helt oironiskt kallas huvudgatan i de flesta amerikanska städer för "Main Street". Gatan (och namnet) är lite ibland en levande parodi och kan ofta användas för att beskriva det klyschiga, gemytliga USA. Uttrycket "Main Street, U.S.A." har exakt samma dubbla betydelse som "folkhemmet" har i Sverige. Något eftersträvansvärt, men samtidigt en nostalgisk rest – som kanske inte ens har funnits. Hur mycket "folkhem" var egentligen Sverige och hur mycket gemytligt milkshakedrickande och Glen Miller-lyssnande var egentligen "Main Street U.S.A" på 50-talet? Är det bara en nostalgisk konstruktion som kan utnyttjas av konservativa högerpolitiker?

Något som dock hör hemma på Main Street är parader. Parader där hela staden går samman för att bidra med sin allra egna vagn: genom Lions Club som du är med i, genom skolan, genom din 4H-klubb kanske. Nu hampade det sig så att jag trampade iväg från Alamosa med magen full med frukost kring halv åtta och en timme senare fann jag mig i Monte Vista med Main Street... avstängd...? Jodå, det var inget annat än paraden för Stampede-festivalen som går av stapeln i helgen. Under en Stampede är rodeon höjdpunkten, kompletterad med en stor marknad med allsköns saker och självklart ett nöjesfält på det.

Något som däremot inte är en konstruktion av Hollywood och konservativa politiker är cowboys och dess uniformer, mest karaktäristiska hatten, jeansen och chapsen (läderöverdragen på jeansen). Hatten har det där stora brättet för att skydda mot stark sol under dom där timmarna under solen. Chapsen sitter där för att skydda benen mot taggtråd och hårda växter såsom den i Colorado karaktäristiska "Sagebrush", vilken lättast kan beskrivas som en hårdare och blekare enbuske som river rätt så hårt om man traskar omkring dom i cykelshorts. Några som jag fick möta på vägen ut från staden, av en händelse. Cowboys då, inte folk i cykelbyxor.

Om ni undrar vad hästarna och cowboysarna gjorde på vägen? Jodå, de var på väg in till staden för Stampede, såklart!

För övrigt kom jag bara 8 mil idag, för ja... det började regna. Det är första gången det har regnat då jag har cyklat sedan New Jersey. Det är över en månad sen. Det ville inte regna lite heller. Jag är samtidigt i svaret på varför det är så torrt i östra Colorado: Klippiga Bergen. All fuktig luft kommer in från Stilla Havet och... fastnar i bergen och regnar ner... som idag. Grejen var ju att det bara inte var regn, utan det var bara att stanna till och fråga om vädret i staden South Fork som ligger på botten av Wolf Creek Pass som jag skulle klättra idag. Åska, hagel och SNÖ på toppen. Jodå, det är Juli och i Colorado kan tydligen allt hända. Det var bara att ta tillflykt till ett motellrum och torka mina cykelväskor. Imorrn har jag några kliometer att kompensera, men först ska jag drömma lite om cowboys som har på sig chaps och cowboyhatt för att de måste och inte för att det är en klyscha. Och rider mitt på Main Street, förstås.

Det gör ont när vajrar brister - och att cykla 1 200 höjdmeter

Det gör ont när vajrar brister - och att cykla 1 200 höjdmeter

Det kallas "uppförsbacke"

Det kallas "uppförsbacke"