30571686_10155666289053353_9198790556040298496_o.png

Jonas Ekblom

Swedish journalist with breaking newsroom experience and prize-awarded photography. Currently reporter at Reuters in Washington D.C.

Recepient of the 2019 Overseas Press Club Scholar Award and Reuters Fellow. Top-of-class MS (Honors) graduate from Columbia Journalism School.

Previously at Swedish Public Radio (Sveriges Radio) and other outlets.

Amish - för att bilar är överskattade

Amish - för att bilar är överskattade

USA är konstigt ibland. Får man säga så? Eller kanske inte landet i sig utan faktumet att det är så stort att det finns utrymme för alla sorters människor. Även de kristna som vill leva som på 1870-talet. För livet var just precis bäst just då. Med all rätt kan man se lite konstigt på Amishfolket som lever i samhällen på några ställen i östra USA, däribland den del av Pennsylvania där jag spenderade dagen, men samtidigt så handlar det för dom ändå om deras samhälle.

De säger nej till elektricitet, de säger nej till bensin och bilar. Varför? Jo, för att de distraherar och splittrar deras samhälle, gör det mer sårbart. Egentligen så kanske det ligger något i det hela. Finns, gör dom där fortfarande i alla fall. Ett mycket konservativt samhälle som knappast har blivit introducerade till genustänk, fast det kanske bara är mina fördomar som spökar. Och det faktum att pojkarna fick spela boll och flickorna inte. Fast det kanske mer berodde på hucklena och de fotsida klänningarna de bar som gör det svårt att springa.

Om sanningen ska fram så ger både Amishfolket och deras nära "släktingar" konservativa Mennoniter landskapet karaktär, inte just bara på grund av deras kläder, utan tack vare deras småskaliga jordbruk som producerar närodlade grönsaker för hela kommunen. Vem var det som var omodern nu, egentligen?

Och sen får faktiskt damerna åka inlines, det ser ut just precis såhär:

Ett brustet däck är bara att slänga

Ett brustet däck är bara att slänga

The wonderful state of Pennsylvania

The wonderful state of Pennsylvania